Slaďoučká Belgie


Jste-li milovníkem sladkostí a nejrůznějších dezertů, mám pro Vás skvělý tip na dovolenou. Vydejte se hledat last minute letenky do Belgie a věřte, že nebudete tohoto rozhodnutí litovat. Belgie je zemí nejen opravdu krásnou ze všech nejrůznějších úhlů pohledu, ale také se jedná o zemi, kde se vyrábí jedny z nejlepších dezertů. Jakými pochutinami můžete potěšit své chuťové buňky, se ihned dozvíte.

Tím, Äím je tato zemÄ› proslulá, jsou bezesporu Äokoládové pralinky. Zavítáte-li do kterékoli z místních Äokoládoven, mohu vám zaruÄit, že Äokoládu pÅ™ipravenou na takové množství nejrůznÄ›jších způsobů, chutí a tvarů, jste pohromadÄ› jeÅ¡tÄ› nevidÄ›li. Kouzelné je, že každá rodinná Äokoládovna má své tajné postupy a recepturu. Porovnávat můžete dokonce až mezi dvÄ›ma tisíci výrobců. Jednou vlastností, která je charakteristická pro belgické pralinky je, že Äokoláda na povrchu je tvrdší, aby doÅ¡lo k povÄ›stnému kÅ™upnutí, a uvnitÅ™ je mÄ›kÄí anebo tekoucí. Náplní tak může být například likér, oříšky, tekutá Äokoláda, ovoce, marcipán a mnohé další ingredience. Velice oblíbené jsou v posledních letech exotiÄtÄ›jší příchutÄ›, jako je například levandule anebo tÅ™eba chilli. I když pralinky nepatří zrovna k tÄ›m nejlevnÄ›jším, rozhodnÄ› stojí za to je ochutnat a pořádnÄ› si jejich chuÅ¥ užít, protože s tím, co nalezneme v regálech naÅ¡ich obchodů, se nedají ani pÅ™i nejmenším srovnat.

Vafle s Äokoládou

Dalším vyhlášeným pokrmem, jsou vafle, na které narazíte na procházce po ulici na každém kroku. Výroba tohoto lahodného dezertu zde má opravdu dlouhou tradici. K jejich výrobÄ› se zde uchylovali obyvatelé již ve 14. století. Jednalo se na rozdíl od dneÅ¡ních Äasů ale o jídlo spíše chudší vrstvy. Dnes je tomu úplnÄ› jinak. Pochutnat si na nich můžete v kombinaci s ovocem, Å¡lehaÄkou, Äokoládou, zmrzlinou anebo tÅ™eba marmeládou. Velice zajímavé je, že tato konzumace je urÄena hlavnÄ› pro turisty. Místní obyvatelé si totiž nejvíce dopřávají vafle pouze v kombinaci s cukrem. Zajímavé také je, že neexistuje pouze jeden jediný druh. RozliÅ¡ujeme totiž vafle bruselské, které jsou nadýchané a kÅ™upavé, jelikož se pÅ™ipravují z kvaÅ¡eného tÄ›sta, a vafle lutyÅ¡ské, jež jsou tenÄí, nejsou tak nadýchané a mají nepravidelný tvar. Ne příliÅ¡ známou variantou jsou takzvané stroopwafles, což jsou placaté vafle, jež jsou naplnÄ›ny karamelovou náplní.

Äokoládové pralinky

Další na seznamu jsou spekulatius. Pod tímto záhadným názvem se neskrývá nic jiného než lahodné na jazyku se rozplývající máslové suÅ¡enky. Nejlépe si je vychutnáte v kombinaci s Äajem anebo kávou. Vhodné jsou ale také jako suvenýr, kterým můžete potěšit své blízké. A poslední specialitou jsou hranolky, které pochází právÄ› s Belgie. Jak ale souvisí hranolky a sladkosti? Naprosto jednoduÅ¡e! Narazíte zde totiž na speciální hranolky, které jsou pÅ™ipravovány na sladký způsob a pojídají se spoleÄnÄ› s arašídovým máslem.