Co jsou nejnešťastnější nápady pro zahradu


Mít rodinný domek se zahradou je snem v podstatě každého z nás. Otázkou však je, jak tuto zahradu využijeme. Možností je totiž nespočet, a zákon nás v tomto ohledu omezuje jen málo. To však neznamená, že všechny tyto možnosti jsou dobré. Volbou některých z nich si dokonce můžeme uškodit. Není tedy od věci vědět, čemu bychom se měli vyhnout.

 

V první řadě je to ponechání zahrady ladem. Jistě, můžeme tvrdit, že se snažíme o vytvoření skutečného přírodního ekosystému, a můžeme to myslet skutečně dobře, ovšem výsledek bývá často žalostný. Je totiž pravdou, že vytvoření skutečného přírodního koutku není nijak jednoduché, a přináší sebou mnohé problémy.

 

dům se zahradou

 

Jedním z těch nejhlavnějších jsou invazivní druhy, které mohou velmi snadno vystrnadit ty, které by zde jinak přirozeně rostly. Známý je zde například bolševník, ale je si mnoho jiných. Také náletové traviny a dřeviny s největší pravděpodobností nebudou patřit původním druhům, nýbrž těm, které se pěstují v okolních zahradách. Nechat vše na přírodě tedy bohužel v dnešní době není vhodné řešení.

 

Zde se k tomu dá připočítat i pěstování nevhodných plodin. A nyní nemám na mysli pouze ty, které se nehodí pro daný půdní typ, případně klima, ale ty, které půdě přímo škodí, neboť z ní vysávají užitečné látky, případně do ní pouští ty, které znemožňují pěstování jiných rostlin. Ani to není nic dobrého.

 

dobře udržovaná zahrada

 

Pokud se však o zahradu starat nechceme, pak jedním z řešení je i udělat z ní čistě betonovou plochu. To je samozřejmě ideální z hlediska údržby, avšak z ostatních již nikoliv. Nejenže to nevypadá vůbec dobře, ale také tím v podstatě zničíme schopnost půdy zadržovat vodu. Následky pak pocítíme při prvních větších deštích.

 

Než se tedy rozhodneme, je dobré se zamyslet nad tím, zda je náš záměr skutečně dobrý, a to nejen pro nás, ale také pro naše okolí. I vůči němu totiž máme určité povinnosti.