Bretaň


Divoké rozeklané skály, bizarní skalní útvary, vlny, které narážejí na mořské útesy. To je Bretaň.

Atlantický oceán v tÄ›chto místech bouří a velké vlny ve vichÅ™icích dosahují neskuteÄných výšek. Zimy jsou zde vlhké a chlad od oceánu zahánÄ›jí zdejší obyvatelé pořádným zatopením v krbu.

VÅ¡udypřítomné majáky stÅ™ežící ostré výÄnÄ›lky skal zdejšího pobÅ™eží již po staletí jsou varovným signálem pro lodi vracející se z plaveb po moÅ™i, aby se obloukem vyhnuli tÄ›mto zrádným útesům. K tÄ›m neznámÄ›jším patří maják na mysu Fréhel. Jeho svÄ›tlo je viditelné stovky kilometrů v dalekém moÅ™i.

maják v Atlantiku

Co dále vidět

-pobřeží Růžové žuly, kde jsou kameny tvarovány do romantických zákoutí

-megalitické stavby – menhiry a dolmenty v Carnacu

– mÄ›sto Rennes – zde stojí za vidÄ›ní katedrála s vyÅ™ezávaným oltářem

– pobÅ™ežní mÄ›sto Brest – bylo v dobÄ› druhé svÄ›tové války srovnáno se zemí, poté znovuobnoveno. Ve mÄ›stÄ› je muzeum dokumentující tyto události a také muzeum námoÅ™nictví.

mys frehel v Bretani

Co ochutnat v Bretani

– typické bretaňské palaÄinky se vyrábÄ›jí z pohankové mouky a podávají se na slano nebo na sladko. Ve slané úpravÄ› jsou typické s vajíÄkem, Å¡unkou a chÅ™estem, v té sladké zase s karamelem nebo jablky a cukrem.

– ochutnat můžete i výteÄný jableÄný cidr, je to vlastnÄ› kvaÅ¡ený jableÄný moÅ¡t. Není tak sladký jako známe z naÅ¡ich obchodů, ale chuÅ¥ovÄ› je vynikající.

– moÅ™ské plody v jakékoliv úpravÄ›. ÄŒasto se tu podávají jako pÅ™edkrm muÅ¡le duÅ¡ené s vínem.

– pokrm kig ha farz-smÄ›s duÅ¡eného masa se zeleninou.

Jen jednou vám urÄitÄ› nebude staÄit

Do BretanÄ› se pohodlnÄ› dopravíte letecky. StaÄí, když si koupíte letenky levné z Prahy do Nantes, je to přímý let, takže cesta pouhé dvÄ› hodiny. Pak už se jen vydáte poznávat krásy tohoto úžasného koutu Evropy. Nikdy vám nebude staÄit jedna návÅ¡tÄ›va. V Bretani je toho tolik k vidÄ›ní, že se zde budete chtít Äasto vracet.